Skip to main content

Nya Regler för ROT-avdrag från och med 1a juli: Vad Du Behöver Veta

Från och med den 1a juli har det införts nya regler för ROT-avdraget i Sverige. ROT-avdraget, som står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad, är en skattereduktion som många husägare och bostadsrättsinnehavare har utnyttjat för att minska kostnaderna för olika typer av hantverkstjänster. Här är en översikt av de viktigaste förändringarna du bör känna till.

Hur mycket ökas skattereduktion med?

En av de mest välkomna förändringarna är att skattereduktionen för ROT-arbeten har ökats. Tidigare kunde du få en skattereduktion på 30 % av arbetskostnaden upp till ett maxbelopp av 50 000 kronor per person och år. Höjning gäller upp till 75 000 kronor i både rot- och rutavdrag om du har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot. Den ökade skattereduktion gäller hela året ut!

Fler godkända tjänster

Utvidgning av vilka tjänster som är berättigade till ROT-avdrag.

Bland de nya tilläggen finns installation av solpaneler och energilagringssystem. De nya tjänsterna främjar grön energi och hållbara hem, något våra eldstäder är i linje med.

Begränsningar och undantag

ROT-avdraget gäller fortfarande inte för nybyggnationer eller arbete på fastigheter som är yngre än fem år. Dessutom kan det finnas specifika regler beroende på typen av bostad och ägarförhållanden.

ROT

De nya reglerna för ROT-avdraget som trädde i kraft den 1a juli innebär flera förbättringar och förenklingar för husägare och bostadsrättsinnehavare. Med ökad skattereduktion, fler godkända tjänster och en smidigare ansökningsprocess är det nu ännu mer fördelaktigt att investera i renoveringar och energiförbättrande åtgärder. Kom dock ihåg att noggrant dokumentera allt arbete och spara alla kvitton för att säkerställa att du uppfyller alla krav.

Har du några frågor om hur de nya reglerna påverkar dig, eller behöver du hjälp med att ansöka om ROT-avdraget? Läs gärna mer direkt på Skatteverkets hemsida!

Hitta inspiration

Mer inspiration & kunskap

Kom igång

Begär offert idag!

Kaminer, eldstäder & öppna spisar av populära märken monterat och klart.