Skip to main content

Hur ofta ska man sota sin braskamin?

Att ha en braskamin hemma är en fantastisk lösning för både värme och mysfaktor. Men för att den ska fungera optimalt och på ett säkert sätt, är det viktigt att hålla den ren och sotad. Här går vi igenom hur ofta man bör sota sin braskamin och varför det är så viktigt.

 

Murad skorsten

Enligt lag ska sotning ske vart tredje till vart fjärde år beroende på användning, men om du eldar mycket kan det vara klokt att sota oftare. Behöver du hjälp med att sota din skorsten kontakta oss på Pure Fire, så hjälper vi dig hitta en professionell sotare för sotningen!

Varför är sotning viktigt?

Sotning av braskaminer och andra eldstäder handlar inte enbart om att hålla rent, utan är framför allt en säkerhetsåtgärd. När du eldar i din kamin bildas sot och tjära, vilket med tiden kan lägga sig på insidan av rökröret. Om det samlas för mycket kan det öka risken för skorstensbrand – en potentiellt farlig situation för dig och ditt hem.

En igensatt skorsten kan försämra draget, vilket innebär att kaminens prestanda blir sämre. Mindre effektiv förbränning leder till att du förbrukar mer ved än nödvändigt och i värsta fall kan giftiga gaser, som kolmonoxid, tränga in i bostaden.

Hur ofta ska sotning göras?

  1. Lagstadgad sotning: Enligt svensk lag ska sotning av eldstäder som används som huvudsaklig uppvärmningskälla i hus eller det rum den står i ske en gång per år. Om braskaminen används mer sporadiskt, som en extra värmekälla under vintern kan sotningen ske var tredje år. Detta är dock minimikravet enligt lag, och i vissa fall kan det vara klokt att sota oftare.
  2. Eldar du mycket? Om du använder din braskamin ofta, särskilt under kalla månader, rekommenderas det att du sotar oftare än vad lagen kräver. För regelbunden användning kan det vara bra att sota varje år, särskilt om du märker att kaminen börjar få sämre drag eller om det bildas mycket sot.
  3. Vilken ved använder du? Kvaliteten på veden spelar en stor roll. Om du eldar med fuktig ved eller träslag som innehåller mycket kåda, som tall och gran, bildas det mer tjära och sot i rökgången. Torr, hård ved som björk eller ek ger däremot mindre sot. Om du eldar med fuktig ved kan du behöva sota oftare.

Hur går sotningen till?

Utförs av certifierad sotare

Sotningen ska utföras av en certifierad sotare. Vid en sotning går sotaren in och rengör rökröret och eventuella rökkanaler från sot och tjära. Sotare kontrollerar även att det inte finns några skador eller sprickor i skorstenen, vilket är en viktig del av säkerheten.

Töm asklådan regelbundet

Du kan också själv underhålla din kamin genom att regelbundet tömma asklådan och se till att inget sot samlas i kaminen. På så vis ser du till att eldstaden fungerar som den ska mellan de professionella sotningarna.

Tecken på att det är dags att sota

Om du märker något av följande tecken kan det vara en indikation på att det är dags att boka sotning, även om det inte är dags enligt schemat:

  • Kaminens drag har försämrats
  • Det ryker in i rummet när du tänder elden
  • Du ser att det byggs upp sot i eldstaden eller rökröret
  • En otrevlig lukt sprider sig när du eldar

 

Hitta inspiration

Mer inspiration & kunskap

Kom igång

Begär offert idag!

Kaminer, eldstäder & öppna spisar av populära märken monterat och klart.