Sotning av braskaminer och andra eldstäder handlar inte enbart om att hålla rent, utan är framför allt en säkerhetsåtgärd. När du eldar i din kamin bildas sot och tjära, vilket med tiden kan lägga sig på insidan av rökröret. Om det samlas för mycket kan det öka risken för skorstensbrand – en potentiellt farlig situation för dig och ditt hem.
En igensatt skorsten kan försämra draget, vilket innebär att kaminens prestanda blir sämre. Mindre effektiv förbränning leder till att du förbrukar mer ved än nödvändigt och i värsta fall kan giftiga gaser, som kolmonoxid, tränga in i bostaden.
Hur ofta ska sotning göras?
- Lagstadgad sotning: Enligt svensk lag ska sotning av eldstäder som används som huvudsaklig uppvärmningskälla i hus eller det rum den står i ske en gång per år. Om braskaminen används mer sporadiskt, som en extra värmekälla under vintern kan sotningen ske var tredje år. Detta är dock minimikravet enligt lag, och i vissa fall kan det vara klokt att sota oftare.
- Eldar du mycket? Om du använder din braskamin ofta, särskilt under kalla månader, rekommenderas det att du sotar oftare än vad lagen kräver. För regelbunden användning kan det vara bra att sota varje år, särskilt om du märker att kaminen börjar få sämre drag eller om det bildas mycket sot.
- Vilken ved använder du? Kvaliteten på veden spelar en stor roll. Om du eldar med fuktig ved eller träslag som innehåller mycket kåda, som tall och gran, bildas det mer tjära och sot i rökgången. Torr, hård ved som björk eller ek ger däremot mindre sot. Om du eldar med fuktig ved kan du behöva sota oftare.