0708-701520 info@purefire.se

Frågor & Svar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna kring Kaminer , Spisinsatser samt de olika Tjänster vi erbjuder.

Måste jag söka bygglov för att få en kamin installerad?

– Nej, du behöver normalt sätt inte söka bygglov. Dock måste du göra en så kallad bygganmälan till kommunen. De flesta kommuner kräver även att en kontrollplan bifogas vid en anmälan. Vi tillhandahåller gärna ett förslag på kontrollplan som du kan skicka med din anmälan till kommunen.
Boverket.se har en lista med länkar till alla olika kommuners byggenheter.
– Installation av eldstad, Stockholm

Vad kostar en platsbygd eldstad från ert UNIQE sortiment ?

– Innan vi kan lämna en fastpris offert åker vi alltid på ett hembesök hos er för att se över alla förutsättningar. Ni bokar smidigast ett besök på vår mail info@purefire.se eller ringer oss på 0708-70 15 20.
Men för att lämna ett ca pris brukar vi säga att en “normal” modell kostar från 70.000kr om du har en befintlig murstock, och från 100.000kr om du behöver installera ny stålskorsten. Priserna är efter ROT-avdrag, och väldigt ungefärliga.

Vår skorsten läcker, kan ni hjälpa oss ?

– Självklart skall vi försöka hjälpa er ! Elda absolut inte mer om skorstenen läcker, det kan bli allvarliga konsekvenser utav det. Ring oss på 0708-70 15 20 så skall vi komma och kolla på er skorsten så snart vi bara kan. Skorstensrelaterade jobb i Stockholm kan vi oftast komma på redan samma vecka.

ROT-avdrag?

– Då du köper någon tjänst från Pure Fire har du rätt att utnyttja ROT-avdraget. Detta innebär att du endast betalar hälften av vad arbetet kostar i normalfallet. ROT-avdraget gäller exempelvis vid skorstensrenovering, kamin montering, installation av spisinsats, taksäkerhetsmontage. Klicka på någon utav följande länkar för att få mer detaljerad information.
– Skatteverket 
– Brabyggare 
– Handelsbanken 

Hjälper ni till med allt ?

– Absolut ! Pure Fire värderar kundbemötande och god service mycket högt. Därför har vi valt att vara med våra kunder från idé till eldningsklar produkt. Vi säljer till hela Sverige, och monterar kaminer i Stockholm. Det enda du själv behöver tänka på är att skicka en anmälan till kommunen innan vi påbörjar installationen. Här hittar ni omdömen om Pure Fire 

Vad kostar skorsten ?

– Skorsten, precis som alla andra produkter på marknaden skiljer sig i pris beroende på tillverkare och utförande.
Några exempel på märken är Biomodul, LandyVent, Schiedel och ChimVision.
Pure Fire jobbar med marknadens ledande skorstensleverantörer och kan på så sätt alltid ligga väldigt bra till i pris.
Vi erbjuder även olika färger på skorsten. Vit, svart och grå skorsten är de vanligaste färgerna.
För att få ett ca.pris på skorsten kan man utgå ifrån 2000kr/metern exkl. takhuv.

Sotarbesiktning?

– Efter en nyinstallation av eldstad måste sotaren provtrycka kanalen/skorstenen. Sotarbesiktningen kostar ca 1600kr+moms. Vi har ett gott samarbete med Danderydssotaren och kan varmt rekommendera dem till alla som vill anlita en sotare. De jobbar i Täby, Danderyd, Vallentuna, Spånga, Vällingby, Haning, Huddinge, Lidingö och flera kommuner i Stockholms området. Vill ni hellre att vi sköter kontakten, så bokar vi in en besiktning när installationen är utförd.

Vad kostar det monterat och klart?

– Priser på kaminer och spisinsatser hittar du under respektive produkt. Det som tillkommer är skorsten, takhuv, eldstadsplan samt montage. För att vi skall kunna lämna fasta priser på detta åker vi kostnadsfritt ut till dig och gör en inmätning. Boka ditt kostnadsfria besök redan idag ! E-post: info@purefire.se Tel: 0708-701520

Hur mycket får kamin och skorsten väga på ett träbjälklag?

– Maxvikten är totalt ca 350 kg . Man bör dock alltid ta en titt på sina husritningar, där framgår det oftast hur mycket man får belasta golvet. Bygger ni nytt och skall installera kamin kan det vara bra att förbereda tilluft i grunden.

Måste man ha golvskydd framför kaminen?

– Ja, det måste man för att sotaren skall godkänna installationen. De flesta kaminleverantörer erbjuder formskurna golvskydd till just sina kaminer, i glas eller plåt. Man kan även lägga valfritt icke brännbart material (t.ex. sten eller klinkers) på golvet. De måste då sträcka sig 30 cm framför luckans öppning samt 10 cm ut från sidan av kaminen.

Hur använder jag min kamin på säkrast möjliga sätt ?

– Som med mycket annat här i livet så handlar det om sunt förnuft. Steg nummer ett är att inte ge sig in på någonting man inte behärskar. Det vill säga, om du inte är säker på hur du skall montera din kamin/skorsten, gör det inte ! Utnyttja istället ROT-avdraget och låt oss på Pure Fire sköta installationen. När din kamin väl är installerad så skall sotaren göra en slutbesiktning. När den blivit godkänd är det endast eldningen som kvarstår. Se till att du alltid använder torr ved, och inte eldar för mycket papper utom vid uppstart. Vill du veta mer om denna punkt tipsar vi dig om att ta kontakt med Brandskyddsföreningen eller prata med er sotare.

Hur nära väggen kan en kamin stå ?

– Avstånd till brännbar vägg varierar beroende på modell, men vanligtvis brukar det vara 10-20 cm i bakkant. Vill du ställa din kamin i ett hörn bör du tänka på att sidoglas strålar mycket värme, och lämpar sig inte för hörnplaceringar utan brandmursskivor.

Vad kostar en spisinsats monterad och klar?

– Mellan tummen och pekfingret kostar en spisinsats / kassett från 20.000kr och uppåt monterad och klar, efter ROT-avdraget.

Är det miljövänligt att elda med ved?

– Här är en film som svarar på din fråga ! Klicka här för att se den